Boegbeeldproject hbo Verpleegkunde

24 mei 2018

In 2025 delen alle docenten in het hoger onderwijs hun leermaterialen. Deze ambitie heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) in haar strategische agenda ‘HO2025, de waarde(n) van weten‘ geformuleerd. Met de stimuleringsregeling Open en online onderwijs stelt het ministerie van OCW subsidie beschikbaar voor initiatieven om open leermaterialen in te zetten.

Boegbeeldproject hbo Verpleegkunde

Het boegbeeldproject hbo Verpleegkunde is een gesubsidieerd project waarbij 5 hogescholen met elkaar hebben samengewerkt aan een platform om leermaterialen gratis en openbaar uit te wisselen en een community om met elkaar over het vak te praten.

In opdracht van Vereniging Hogescholen heeft het Landelijk Overleg Opleidingen Verpleegkunde (LOOV) samen met 5 hogescholen open leermaterialen beschikbaar gemaakt. Het afgelopen jaar heeft Zuyd met 4 andere hbo-v opleidingen (HAN, Saxion, Hogeschool Rotterdam en Fontys) een digitale omgeving ingericht waar hbo-docenten verpleegkunde leermaterialen kunnen plaatsen en delen. Ook andere belangstellenden, zoals studenten Verpleegkunde, werkende professionals, instellingen voor bij- en nascholing en mbo-opleidingen Verpleegkunde kunnen gebruiken maken van deze materialen.

Doelen van het project:

  • Ontsluiting en ontwikkeling van leermaterialen voor een aantal onderwerpen voor de hbo-opleiding Verpleegkunde en deze onder een open licentie beschikbaar stellen.
  • Realiseren van een actieve community van docenten die gebruikmaken van de ontwikkelde leermaterialen, daarover ervaringen uitwisselen en daardoor mede bijdragen aan onderhoud en uitbreiding van de verzameling leermaterialen (duurzaamheid).

Bron: SURF

Het boegbeeldproject is onlangs afgerond maar wordt voortgezet in het project SAMEN hbo Verpleegkunde. Het ministerie ziet het boegbeeldproject als een voorbeeld en subsidieert daarom wederom dit vervolgtraject dat met 7 andere hogescholen wordt voortgezet. Tevens hebben alle 17 hogescholen, verenigd in LOOV, een intentieverklaring ondertekend om de komende twee jaar jaarlijks per hogeschool €20.000,- te investeren in docenturen om Wikiwijs te blijven vullen.

Wikiwijs

De digitale omgeving waar het leermateriaal via een open Creative Common licentie geplaatst wordt, is Wikiwijs. Op dit platform kan gezocht worden op kernbegrippen die ontleend zijn aan de CanMEDS (zorgcompetenties) en BN2020 (landelijk beroeps- en opleidingsprofiel verpleegkundige op bachelorniveau). Er is een checklist kwaliteit leermateriaal opgesteld. Deze kan door docenten worden gebruikt om te bepalen of het leermateriaal aan de kwaliteitseisen voldoet.

Keurmeesters

Landelijk zijn drie kwaliteitscontroleurs (Zuyd, Fontys, HAN) die het geüploade materiaal aan de hand van de checklist bekijken en bepalen of het leermateriaal van een keurmerk kan worden voorzien (“aanbevolen door hbo verpleegkunde“). Ook kan elke deelnemer in Wikiwijs het materiaal beoordelen door het toekennen van sterren. Leermateriaal kan bestaan uit een toets, filmpje, powerpoint tot een complete lesmodule.

 

Delen

Namens hbo-Verpleegkunde Zuyd waren Philo Logister en Marijke van Hommerich – Cronenberg actief in het boegbeelproject. Zij hebben hun collega’s tijdens een studiedag en via een mail hierover geïnformeerd. Collega’s reageerden enthousiast en zoeken al in de Wikiwijs omgeving naar geschikt onderwijsmateriaal voor het nieuwe curriculum. Binnenkort zal Philo een workshop verzorgen hoe docenten zelf materiaal kunnen uploaden naar Wikiwijs. Gesteund door hun teamleiders zullen Philo en Marijke hun collega’s stimuleren zoveel mogelijk te delen. Er is genoeg mooi materiaal door Zuyd ontwikkeld. En zij gaven aan dat in ieder geval modules die ontwikkeld worden met behulp van subsidies, een plekje moeten krijgen in Wikiwijs.

Community

Naast Wikiwijs, de digitale omgeving voor leermaterialen, is een virtueel ontmoetingspunt ingericht voor hbo-docenten Verpleegkunde. Een community waar men met elkaar in gesprek kan gaan over leermaterialen en andere thema’s. Het doel van deze community is daardoor bij te dragen aan onderhoud en uitbreiding van de verzameling leermaterialen (duurzaamheid). Aan de enthousiaste reacties van Philo en Marijke is duidelijk dat een ondersteunende community het delen stimuleert. “Je weet elkaar te vinden”, zei Philo. Ook al heb je elkaar maar een paar keer fysiek ontmoet, een actieve community doet de rest. Voor deze community kun je je aanmelden via www.hbovpk.nl.

Tijdens de afronding van het boegbeeldproject en de kick-off van het SAMEN-project is er gefilmd. Een sfeerimpressie is hier te bekijken:

Op het ICTO-blog van Saxion is over deze ‘Open Delen’-dag te lezen.

Het boegbeeldproject trok ook de aandacht van OCW minister Engelshoven. Tijdens de Open Education Global Conference (24 april jl.) sprak de minister trots hierover. De toespraak kun je hier teruglezen

klik op de afbeelding om fragment te lezen

Philo en Marijke geven aan dat ze met veel plezier aan dit mooie project hebben meegewerkt en ook in de toekomst hun bijdrage zullen leveren. Zij zullen zich ook inzetten en andere opleidingen stimuleren aan de slag te gaan met het digitaal delen van leermateriaal.

Zie ook het vorig blogbericht over de flyer 5 scenario’s om leermateriaal opnieuw te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.