Flyer van SURF over open leermaterialen

17 april 2018

Klik op de afbeelding om de flyer te downloaden

Met het leermateriaal van anderen kunnen docenten hun eigen onderwijs verrijken. Het biedt inhoudelijke en didactische inspiratie én het bespaart hen tijd. Leermaterialen die vrij te gebruiken zijn in andermans onderwijs worden open leermaterialen genoemd. Deze flyer van SURF biedt 5 scenario’s hoe open leermaterialen ingezet kunnen worden om het onderwijs te verbeteren [bron].

De 5 scenario’s om leermaterialen opnieuw te gebruiken

1. Reguliere onderwijsontwikkeling

Als docent maak je je eigen onderwijs. Je combineert onderwijsmaterialen van uitgevers met je eigen materialen in readers, presentaties, toetsen, video’s, et cetera. Je update je materiaal regelmatig. Dat werkt, al jaren.

2. Informeel delen van leermaterialen

Gebruik je wel eens leermateriaal van anderen? Een slide van een collega, een oefententamen van iemand uit je vakcommunity? Leermaterialen delen is van alle tijden. Waarom zou iedereen het wiel altijd opnieuw uitvinden?

3. Formeel gebruik van open leermaterialen

Ben je vaak langer bezig met zoeken dan als je zelf iets maakt? Leveren je zoektermen niks op? Er bestaan speciaal voor docenten en studenten zoekmachines voor open leermaterialen.

Zie de overzichtspagina op de digitaledidactiek.zuyd.nl met diverse hulpbronnen.

4. Eigen leermaterialen formeel delen

Heb je zelf leermaterialen waar je trots op bent? Voeg het toe aan een repository voor open leermaterialen, zoals Wikiwijs of SURFsharekit! Daarmee draag je bij aan het onderwijs van andere docenten en van studenten.

5. Samenwerking in de vakcommunity

Is het veel werk om je leermaterialen up-to-date te houden? Niet als je er met z’n allen aan werkt. Door samen te werken met vakgenoten, verhoog je de kwaliteit van leermaterialen én je eigen lessen.

 

Zie ook de website beleidopenleermaterialen.surf.nl van de SIG Open Education (SURF)
Een stappenplan om beleid te maken voor het delen en (her)gebruiken van open leermaterialen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.