Hbo-platform Kritisch Leren Denken

16 december 2017

“De toekomstige professionals zijn kritisch, ondernemend, onderzoekend en hebben een internationale oriëntatie. Zij beschikken bovenal over een moreel kompas om in een complexe samenleving overeind te blijven en verantwoordelijkheid te dragen. Ze zijn wendbaar en weerbaar.” Uit: Strategische visie #hbo 2025 Wendbaar en weerbaar (Vereniging Hogescholen)

Omdat de Vereniging Hogescholen het tijd vond om echt werk te maken van kritisch leren denken organiseerde zij op 16 november 2017 een expertmeeting over kritisch denken. De expertmeeting was georganiseerd in samenwerking met het lectoraat Brein & Leren van Avans Hogeschool. Er waren 86 deelnemers van 21 voornamelijk hbo-instellingen. Downloads van deze expertmeeting (inleiding van Menno de Bree (filosoof en ethicus) als de negen workshops over diverse thema’s)  zijn beschikbaar via de website van Vereniging Hogescholen.

Het thema kritisch leren denken leeft en medewerkers van hogescholen willen er graag samen mee aan de slag gaan. Vertegenwoordigers van 17 instellingen hebben laten weten aan een hbo-platform deel te willen nemen.

Het platform streeft 3 doelen na

  1. Inspireren. Discussie over vaardigheden en houdingsaspecten, didactische aanpak en toetsing van kritisch denken om te komen tot verheldering van begripsvorming. Helpend om kritisch denken doordacht een plaats te geven in de curricula van het hbo.
  2. Faciliteren. Delen van en feedback geven op programma’s, tools en instrumenten die het kritisch denken versterken.
  3. Kennisontwikkeling. ‘evidence based’ aanpak van kritisch leren denken. Bundeling van expertise en onderzoek creëert meer ‘massa

Doelgroep zijn docenten, studieloopbaanbegeleiders, onderwijsontwikkelaars, onderwijskundigen, onderzoekers en stafmedewerkers verbonden aan het hbo.

Het voornemen is om een offline platform te realiseren, denk aan studiedagen en conferenties, gecombineerd met een besloten online platform. Op het online platform wordt informatie met betrekking tot kritisch leren denken met elkaar gedeeld, bijvoorbeeld publicaties, multimediaproducties, lesmaterialen, docentenhandleidingen, implementatiestrategieën, instrumentarium (tools, testen, apps), links, evenementen en blogs.

Er vindt momenteel een verkenning plaats door het lectoraat Brein & Leren van Avans onder bestuurders en potentiële deelnemers. Indien in maart 2018 tenminste 3 hogescholen de oprichting van dit platform onderschrijven en bereid zijn middelen vrij te maken en deelnemers te faciliteren wordt gestart met het platform.

Meer informatie en contactgegevens via onderstaand pamplet

Klik op afbeelding om pamflet te downloade

Eén reactie op “Hbo-platform Kritisch Leren Denken”

  1. Chris Kockelkoren schreef:

    Hoi Judith,

    Erica Baarends heeft binnen Zuyd daar onderzoek naar gedaan. Heel interessant. Zij heeft ook aangegeven hoe je dit in je onderwijs kunt inbrengen. Daarbij heeft ze een paar opties zoals een aparte onderwijslijn kritisch denken en embedden in alle onderwijseenheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.