Video en online leren

8 november 2015

Voorjaar 2015 verscheen het onderzoeksrapport: Video and Online Learning: Critical Reflections and Findings From the Field. In dit rapport wordt op basis van literatuuronderzoek en online cursussen bevindingen over het gebruik van video in MOOCs en andere vormen van online leren nader toegelicht. Het rapport besluit met een reeks aanbevelingen bedoeld om bewustwording en kritische reflectie over de rol van video in online leren te stimuleren.

Bij online leren (MOOCs, blended learning) is video inmiddels de meest voorkomende manier van content delen. Er zijn 2 type video’s die het meest ingezet worden

1. Talking head style; docent wordt opgenomen terwijl hij lesgeeft voor de camera
2. Tablet capture met voice over ofwel de Khan Academy manier

Als je video op de juiste manier inzet kan het veel toegevoegde waarde hebben voor het onderwijs, maar er wordt vaak onvoldoende over nagedacht of video wel het goede medium is om de gewenst onderwijskundige doelen te bereiken.

Uit het onderzoek volgen drie aanbevelingen die kunnen helpen bij het optimaliseren van het gebruik van video in online leren context:

  1. Denk goed na of video is het meest geschikte medium voor het bereiken van uw leerdoelen.
  2. Als je video wilt gebruiken, maak dan een bewuste ontwerpkeuze over welke stijl video productie (s) te gebruiken zodat je optimaal gebruik maakt van het medium
  3. Overweeg bij het produceren van online video gebruik te maken van ‘light’ of Do It Yourself tools en leg de nadruk op mediageletterdheid. Dit brengt de kosten aanzienlijk naar beneden.

De bijlage van dit rapport bevat omschrijvingen van diverse varianten van videotoepassing. Deze is door de redactie van weblectures.nl vertaald.

videovarinaten

Klik op de afbeelding om het pdf te downloaden

Bron: weblectures.nl

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.