Wat vinden studenten van kennisclips?

22 juni 2015

Begin april is bij Zuyd vanuit het project Video@Zuyd een enquête gehouden over videogebruik in het onderwijs. De respons was bijna 10%. In die enquête gaven studenten hun mening over het gebruik van video in het onderwijs. Bij video gaat het over allerlei vormen: weblectures, kennisclips, video’s van derden en meer. Eerder schreven we al over weblectures. In dit bericht zoemen we in op de resultaten van de enquête voor wat betreft kennisclips. “Een kennisclip  is een kort stukje video van maximaal tien minuten waarin één specifiek probleem of concept behandeld wordt. Je kunt zelf nog vragen of opmerkingen plaatsen of ‘raten’”.

Kennisclips worden op dit moment bij Zuyd minder gebruikt dan weblectures. 42% van de studenten is bekend met deze vorm van video-gebruik in het onderwijs. Het meest bekend zijn kennisclips bij de faculteit ICT(82%), daar hebben studenten al uitgebreid kennis kunnen maken met kennisclips o.a. in het kader van het Zuyd Innoveert project MOOCZI. De minste bekendheid is er bij Commercieel en Financieel Management en de Hotelschool. Bij die faculteiten wordt nog nauwelijks of niet met kennisclips gewerkt.

gebruik kennisclips

Gebruik van kennisclips per faculteit: in plaats van de lessen; als aanvulling op de lessen, als voorbereiding op de toets of helemaal niet

We hebben met een aantal open vragen proberen na te gaan wat studenten nu vinden van kennisclips en hoe ze die gebruiken. Meer dan weblectures worden kennisclips gezien als een aanvulling op de lessen. Kennisclips zijn handig “als het extra uitleg geeft over een onderwerp waar ik moeite mee heb of meer over wil weten” of “wanneer we ons voor de les al moeten verdiepen”. Over een kennisclip wordt ook gezegd: “Als het onderwerp (dat nog onduidelijk is, rs) onderdeel is van een hoorcollege, zou ik het hele hoorcollege moeten volgen. Een kennisclip is veel efficiënter.” En “niet meer hele colleges volgens maar een effeciente en directe aanpak van je probleem.”  Net als bij weblectures waarderen studenten kennisclips omdat je er flexibel mee kunt studeren: “Het kunnen kijken op momenten dat het mij uitkomt”. Ook vinden veel studenten kennisclips handig bij het leren voor de toets. “Op het moment dat ik begin met leren kom ik pas vragen tegen. Vaak is dit als alle lessen van dat onderwerp zijn afgelopen en je niet meer de kans hebt om het aan een docent te vragen. Een kennisclip biedt dan uitkomst.”

Maar er is ook kritiek en een duidelijke roep om helder en professioneel materiaal.: “Een nadeel dat ik wel heb ervaren is dat video’s vaak onduidelijk zijn, deze worden zelf gemaakt door docenten. Nadelen zoals bijvoorbeeld: langdradigheid, eentonigheid, lastige en onduidelijke voorbeelden. Niet iedereen is in staat om dit materiaal duidelijk te creëren”. 

Iedere ICTO-verantwoordelijke heeft een uitgebreide rapportage ontvangen van de resultaten van hun faculteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.