Stap 8 Adaptatie

Onderzoeken: van product naar begrip

De eerste implementatie van de module vindt in deze fase van de cyclus plaats; de module gaat voor het eerst starten en zal vervolgens worden geëvalueerd. Hierbij zullen aan de hand van de evaluatie aanpassingen kunnen plaatsvinden. Feitelijk wordt de cyclus aan de hand van de evaluatiegegevens opnieuw doorlopen, zij het in een sneller tempo, en zal de module worden aangepast zoals we dit binnen de PDCA-cyclus van Zuyd ook gewend zijn.
In deze fase wordt (nog steeds) gesproken van een prototype omdat men ervan uitgaat dat diverse iteraties (=diverse keren doorlopen van de ontwerpcyclus) zullen leiden tot optimalisatie.

Op basis van de evaluatie van stap 7 kan de module aangepast worden. Soms betreft dit kleine aanpassingen, maar soms kan dit ook een herbezinning vragen op een van de voorgaande stappen van de cyclus. Dit betekent dat stap 8 van de cyclus eigenlijk een nieuwe start voor het (versneld) doorlopen van de cyclus betekent. Daarnaast is stap 8 ook het moment waarin gereflecteerd dient te worden op het gehele ontwerpproces.

Reflectie

Zoals eerder vermeld, is ontwerpen een cyclisch proces waardoor een ontwerper de ontwerpcyclus meerdere malen zal doorlopen. Om die exercitie zinvol te maken is het nodig dat niet alleen de resultaten van de evaluatie zorgvuldig worden vastgelegd, maar ook dat het proces van het doorlopen van de ontwerpcyclus goed gedocumenteerd wordt, teneinde er lering uit te trekken. Dit kan door gebruik te maken van de aangeboden formats. De reflectie is tevens de opmaat naar een volgende ronde van de ontwerpcyclus. Bijvoorbeeld door de resultaten van stap 7 te gebruiken om nieuwe persona’s voor stap 1 te maken of de bestaande persona’s van stap 1 verder aan te passen. In ieder geval zal van de verworven kennis gebruikt worden gemaakt om de module voor de doelgroep te verbeteren. Zelfs wanneer niet is voorzien in een nieuwe ontwerpronde, is het maken van een reflectieverslag zinvol. Indien gaandeweg kleine gebreken opdoemen tijdens de looptijd van een module, kan het verslag helpen de juiste wijzigingen door te voeren.

Hulpmiddelen bij Stap 8:

 

 

 

terug naar de 8 stappen van de ontwerpcyclus

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.