Stap 7 Evaluatie

Onderzoeken: van product naar begrip

De eerste implementatie van de module vindt in deze fase van de cyclus plaats; de module gaat voor het eerst starten en zal vervolgens worden geëvalueerd. Hierbij zullen aan de hand van de evaluatie aanpassingen kunnen plaatsvinden. Feitelijk wordt de cyclus aan de hand van de evaluatiegegevens opnieuw doorlopen, zij het in een sneller tempo, en zal de module worden aangepast zoals we dit binnen de PDCA-cyclus van Zuyd ook gewend zijn.
In deze fase wordt (nog steeds) gesproken van een prototype omdat men ervan uitgaat dat diverse iteraties (=diverse keren doorlopen van de ontwerpcyclus) zullen leiden tot optimalisatie.

De fase van het ontwikkelen en werken met een prototype wordt noodzakelijkerwijs gevolgd door een fase waarin geëvalueerd wordt of de ontwikkelde module voldoet. Er zijn een aantal criteria die men bij evaluaties hanteert, waarvan effectiviteit, efficiëntie en tevredenheid belangrijke zijn. Bij het onderwijs gaat het er altijd om dat iets geleerd wordt ofwel dat de voor de doelgroep gestelde leeruitkomsten behaald worden. Er is sprake een hoge effectiviteit wanneer het geleerde overeenkomt met wat de ontwerpers bedoelden.

Ten slotte worden ook nog vaak aantrekkelijkheid en duurzaamheid genoemd. Bij aantrekkelijkheid gaat het in feite om de mate waarin lerende gemotiveerd worden iets te leren. Duurzaamheid gaat over de vraag wat de onderhoudskosten van een module zijn.

Evaluaties kunnen op allerlei manieren worden uitgevoerd, heel formeel door niet betrokkenen (interne of externe audit) of door de ontwerpers zelf. Dat laatste is minder objectief maar kan voldoende zijn voor bijvoorbeeld een versie van een module waarvan bekend is dat er gebreken zijn. Formele evaluaties kunnen gedaan worden door experts in te huren, door lerenden en docenten vragenlijsten te laten invullen. Daarnaast worden binnen Moodle standaard gebruikersstatistieken geregistreerd. Belangrijk is dat de zwaarte van het evaluatieproces altijd in verhouding zou moeten staan tot de mate waarin een definitief ontwerp als het momenteel best haalbare wordt gezien.

Hulpmiddelen bij Stap 7:

 

Naar Stap 8

 

terug naar de 8 stappen van de ontwerpcyclus

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.