Open leermateriaal van anderen gebruiken

4 mei 2020

Wat wordt verstaan onder open leermaterialen? is afgelopen jaar onderzocht door IVA Onderwijs in opdracht van de Versnellingszone Naar open (digitale) leermaterialen. Docenten verstaan onder open leermaterialen voornamelijk content, zoals e-modules, plaatjes, maar ze zagen het ook als content in combinatie met leeractiviteiten, of als digitale tools, fysieke ruimtes en zelfs mensen (experts). Vaak gaat het over digitale lesmaterialen, waarvan een grote variatie bestaat. Denk aan video’s, e-books en wetenschappelijke artikelen. Vaak is het materiaal ook gemixt, bijvoorbeeld e-modules met teksten, video’s, plaatjes, door elkaar heen.

Hoe kunnen legitiem gebruik gemaakt kan worden van bestaand onderwijsmateriaal en wat levert dat op is te bekijken in de presentatie Marijn Post, beleidsmedewerker bij HAN en lid van SIG Open Education. Presentatie van webinar SURF: Digitaal onderwijsmateriaal van anderen gebruiken (24 april).

Presentatie Marijn Post - webinar open leermaterialen (24 april 2020)

Het zoeken en vinden van open leermateriaal is niet altijd gemakkelijk. Zie het blogbericht op digitaledidactiek.zuyd.nl voor een overzicht van (zoekmachines) open leermateriaal.

 

Uitgelicht afbeelding van Pexels via Pixabay

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.