Zuyd presenteert diverse onderzoeken @ EARLI

15 september 2017

Vijf kenniskringleden hebben eind augustus 2017 workshops en (poster)presentaties verzorgd tijdens het EARLI (European Association for Research on Learning and Instruction)-congres (Tampere, Finland).

Vanuit de Kenniskring Professioneel Beoordelen (lector Dominique Sluijsmans):

Xandra Janssen presenteerde tijdens een papersessie de bevindingen van haar onderzoek. Xandra doet onderzoek naar het beter beoordelen van de relevantie van items in voortgangstoetsen. Bij het beoordelingsproces wordt een rubric gebruikt. Lees het volledige onderzoeksartikel van Xandra: Toward a better judgment of item relevance in progress testing.

Elly Vermunt presenteerde haar poster over het betrekken van studenten bij toetsing. Elly deelde kort de resultaten van het onderzoek. Het vergroten van de formatieve waarde van toetsen werd uitgevoerd door de beoordelingscriteria aan de studenten te verhelderen oa door het beoordelen en bespreken van voorbeeldrapporten en selfassessment van conceptrapporten.

Dorien Gerards verzorgde een workshop nav haar onderzoek over de perceptie van de hbo-docent over professioneel beoordelen. Stellingen uit de door Dorien geconstrueerde vragenlijst waren aanleiding tot inspirerende discussies. Met de aanwezige collega’s werd gesproken over wat er in het hbo getoetst moet worden en hoe dat dan wordt uitgevoerd en beoordeeld.

Anneriet Florack gaf een workshop over het centrale toetsbeleid van Zuyd, het Toetskompas [inloggen op Zuydnet]. Collega’s uit Denemarken, IJsland en Amerika dachten mee over de begrijpelijkheid, volledigheid en bruikbaarheid van de visie op toetsen en beoordelen van Zuyd waarbij er complimenten werden gemaakt over de compleetheid van het document.

Vanuit de Kenniskring Professionalisering van het Onderwijs (lector Marcel van der Klink):

Mieke Koeslag presenteerde haar onderzoek naar leiderschap voor het stimuleren van team leren bij docententeams met een innovatieve opdracht. Aan dit onderzoek hebben in 2016 319 Zuyd-docenten (uit 61 teams) deelgenomen.

Door deze workshops en (poster)presentaties heeft Zuyd heeft een goede bijdrage geleverd. Uiteraard hebben de Zuyd-collega’s ook veel kennis opgehaald. Zo waren de diverse sessies over ‘comparitive judgement’ van de Universiteit van Antwerpen erg leerzaam (zie ook het blogitem Competenties makkelijker en beter beoordelen met D-PAC). Deze vorm van beoordelen zou ook binnen Zuyd goed ingezet kunnen worden. Ook werden de Zuyd onderzoekers door sommige EARLI-sprekers flink geprikkeld. Niet iedereen kon zich vinden in de stelling om summatieve toetsen al voor de toetsafname aan studenten uit te reiken! Onze congresgangers hebben diverse contacten gelegd en mooie ervaringen van andere deelnemers meegenomen als idee voor vernieuwingen binnen Zuyd.

Wil je meer weten over de betreffende onderzoeken en de ervaringen van de EARLI, spreek gerust één van bovenstaande deelnemers aan.

Eén reactie op “Zuyd presenteert diverse onderzoeken @ EARLI”

  1. Chris Kockelkoren schreef:

    Bedankt voor het overzicht en goed dat we zo aan de weg timmeren.
    Wat betreft comparitive judgement heb ik persoonlijk gesproken met een van de onderzoekers op de ECER2017 in Kopenhagen. We hopen dat we hun beoordelingssysteem kunnen gaan leggen naast ons systeem en kijken of ons systeem dezelfde resultaten oplevert als hun systeem. Dat zou namelijk betekenen dat het sneller en toch betrouwbaar kan. Want het betreffende systeem van D-PAC is best arbeidsintensief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.