De Toetsing Getoetst

9 januari 2017

De kwaliteit van toetsing is van essentiële waarde voor onderwijskwaliteit: correcte, volledige en betrouwbare toetsing waarborgt passende beslissingen rond studenten en juiste (eind)beoordeling van studieresultaten.

Het lectoraat Professioneel Beoordelen van Zuyd en het lectoraat Toetsen en Beoordelen van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen hebben samen een instrument ontwikkeld die opleidinen in staat stelt de regiete nemen bij het analyseren, verbeteren en borgen van toetskwaliteit. De methodiek is toepasbaar binnen hbo- en universitair onderwijs.

De Toetsing Getoetst biedt hogescholen en universiteiten een cyclisch instrument voor zelfevaluatie vanuit een breed perspectief. Centraal staan:

 • de kwaliteit van het toetsbeleid
 • het toetsprogramma
 • toetsen
 • toetstaken
 • de toetsorganisatie
 • toetsbekwaamheid

dtg_kwaliteitspiramide

De methodiek omvat 5 (cyclische) aandachtsgebieden:

 1. Analyseren kwaliteit van toetsing;
 2. Vaststellen ambitie en doelen;
 3. Uitwerken doelen en activiteiten;
 4. Uitvoeren en monitoren van activiteiten;
 5. Analyseren van verbeterde kwaliteit van toetsing (= aandachtsgebied 1).

dtg_kwaliteitscyclus

kwaliteittoetsingloepIn 2015 verscheen het handboek Kwaliteit van toetsing onder de loep, waarin een prototype van de methode Toetsing Getoetst werd gepresenteerd. Die methodiek is doorontwikkeld. Sinds december 2016 is een nieuw werkboek beschikbaar, ontwikkeld vanuit het Kenniscentrum van Kwaliteit en Leren van de HAN en ons lectoraat Professioneel Beoordelen. Er is een handleiding opgesteld voor de begeleiders en de opleidingen, evenals een profiel voor de begeleiders van de methodiek.

Tevens is een ‘toetsweb’ ontwikkeld waardoor samenhangende factoren in toetskwaliteit zichtbaar worden. In dit toetsweb staan toetsentiteiten via ‘knooppunten’ in verbinding met de ontwikkelfase in kwaliteit. De buitenste ring is de activiteiten-georiënteerde fase. De opleiding klimt als het ware naar de binnenste ring: de maatschappij-georiënteerde fase. Hoe dichter bij de kern, hoe duurzamer de opleiding werkt aan kwaliteit van toetsing.

dtg_toetswebMeer over het toetsweb en alle materialen behorende bij De Toetsing Getoetst zijn te vinden op de website han.nl/toetsinggetoetst. Hier vind je de informatie over

De afbeeldingen uit dit bericht komen uit het artikel: De touwtjes in handen: kwaliteit in het hbo van Tamara van Schilt-Mol, Dominique Sluijsmans, Martijn Peters, Fedor de Beer, Linda Jakobs. Gepubliceerd in OnderwijsInnovatie december 2016, p. 15-24

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.